AxGrey

AxGrey filter elektronske pošte

Od kar obstaja elektronska pošta obstaja tudi neželjena pošta, ki ji popularno rečemo kar »spam«. Poleg tega preko te iste elektronske poti vedno bolj narašča tudi širjenje izredno nevarnih virusov. Včasih je veljalo da bo varno, če imamo na osebnem računalniku dober protivirusni program, danes pa je jasno, da to vsekakor ni dovolj.

Pri podjetju Alarix smo za zaščito vhodne in izhodne pošte pripravili rešitev AxGrey, ki temelji na odprtokodnih modulih, katere smo ustrezno povezali in pripravili celovito rešitev, ki na en mah:

  • ščiti pred virusi
  • filtrira neželeno pošto
  • ščiti notranji poštni strežnik pred napadalci
  • ponuja uporabniku prijazen pogled na karanteno

Ker smo rešitev pripravili na odprtokodnih rešitvah, pa je zanimiva tudi cena, saj po začetni investiciji ni potrebno obnavljati licenc in podobnih ponavljajočih stroškov kot pri drugih komercialnih rešitvah.

Kako AxGrey pravzaprav deluje? To vam najlaže prikažemo na naslednji sliki:

AxGrey_mailFlow

Opomba: Opis je zaradi jasnosti in lažje razlage nekoliko poenostavljen

Ker v AxGrey rešitev verjamemo, jo v podjetju uporabljamo tudi sami. Spodaj na grafih lahko vidite koliko pošte, ki se je “ujela” na AxGrey, je bilo take, da nikakor ni sodila v nabiralnike zaposlenih. Taki izpisi so standardno na voljo v samem AxGrey sistemu,  za prikaz v tem besedilu pa smo izbrali dnevni graf. Seveda so na voljo tudi tedenski, mesečni in letni pregledi.

Slika 1: Prejeta/poslana poštaPrejeto_poslano

Slika 2: Odbita/zavrnjena/spam/okužena pošta

odbita_zavrnjena_spam_okuzena

Slika 3: Pošta prestrežena z greylistingom in zakasnjena pošta

Greylisted_delayed

Več informacij: splet webtest.alarix.si/AxGrey, e-pošta AxGrey@alarix.si